Njuškarenje (nosework) – sport sa psima

Zamislite da pri povratku iz nekoliko kilometara duge šetnje šumom shvatite da ste putem izgubili svoje ključeve od auta, novčanik ili mobitel. Ubrzo vam postaje jasno da je vjerojatnost da ćete izgubljeno pronaći mala, no u takvim vam situacijama od velike pomoći može biti vaš ljubimac.

Njegov izrazito razvijen osjet njuha i urođena sposobnost slijeđenja mirisnih tragova omogućuje vam da ga na vrlo jednostavan način naučite traženju svega što je obilježeno specifičnim mirisom, čak i kada je on prisutan u vrlo malim koncentracijama.

Aktivnosti temeljene na traganju i traženju višestruko su korisne: izvor su zabave za vas i vašeg ljubimca, dobar su oblik mentalne stimulacije i trošenja energije, utječu opuštajuće na pse, podižu im samopouzdanje i zadovoljavaju njihovu prirodnu potrebu uporabe urođenih instinkata.

Za vlasnike koji žele otkriti nevjerojatne sposobnosti svojih ljubimaca i pritom se dobro zabaviti pripremili smo neke aktivnosti.

Slijeđenje traga
Cilj je da pas od početne do krajnje točke slijedi točan put kojim se kretala neka osoba te da na kraju puta pronađe osobu ili njezin predmet (primjerice jaknu, ruksak ili nešto slično). Kako bi izazov za psa bio veći, osoba se tijekom puta može kretati po različitim vrstama podloge (po travi, zemlji, šljunku, asfaltu...). Duljina puta kojim je osoba hodala može iznositi od nekoliko desetaka metara (za neiskusne pse) do nekoliko kilometara (za pse koji imaju iskustvo u slijeđenju traga).

Traženje predmeta
Cilj je ove aktivnosti da pas pretraživanjem određene površine pronađe predmet ili više njih koje je vlasnik „izgubio”. Predmeti mogu biti različitih veličina, pa to tako mogu biti: kapa, rukavice, novčanik, ključevi, mobitel, čak i kovanice.

Otkrivanje mirisa
Cilj je ove aktivnosti da pas otkrije i signalizira prisutnost određenog mirisa. Vlasnik određuje koji miris želi da njegov pas nauči otkrivati. Na primjer, vlasnik može odabrati miris nekog eteričnog ulja, čaja, određene vrste gljiva, glutena...

Kratki video zapis s njuškarenja možete pogledati ovdje.

Uvjet:
Pohađanje uvodnog predavanja. Pas ne smije iskazivati agresivno ponašanje prema drugim psima i/ili ljudima.

Lokacija:
Grad Zagreb

Više informacija i prijave:
[contact-form-7 404 "Not Found"]