Odgoj šteneta – 6 najčešćih pitanja na koja tražite odgovore

Oduka o suživotu sa psom, a potom i dolazak šteneta u obitelj radostan je trenutak, no nakon već nekoliko dana suživota, pojavljuju se prve nedoumice vezane za odgoj šteneta.Pri tome svakako vam nisu od pomoći, najčešće proturječni, savjeti o tome kako odgajati štene s kojima ste „bombardirani“. Da bi se lakše snašli u šumi informacija, u ovom tekstu pokušati ću odgovoriti na ona najčešća pitanja koje se odnose na odgoj šteneta, a s kojima se susrećem tijekom savjetovanja.

 

 Je li pravo vrijeme za odgoj šteneta ako je štene staro tek 2 mjeseca starosti (ili manje)?

Tijekom savjetovanja jedno od najčešćih pitanja glasi: „Može li moje štene učiti i pohađati školu za pse?“ Kratak i jednostavan odgovor glasi: „Može!“.

U nešto širem odgovoru treba spomenuti činjenicu da psi imaju sposobnost učenje od rođenja (odnosno i prije - naime i psi mogu učiti u prenatalnom periodu), da je učenje stalan i trajni proces, te da ima prilagodbenu (adaptivnu) ulogu. Drugim riječima, štene će u svakoj interakciji s nama (odnosno s okolišem) nešto naučiti, no trebamo se zapitati je li to (novo) naučeno ponašanje nama prihvatljivo?

Primjerice, ako štene skakanjem na stol uspije ugrabiti ukusni zalogaj hrane, jasno je da je na temelju takvog iskustva naučilo dvije stvari. Prvo, na stolu se nalazi ukusna hrana, stoga valja često obratiti pažnju na stol. Drugo, skakanje na stol je ponašanje koje donosi nešto željeno (ovom slučaju ukusni zalogaj hrane).

Samo na ovom primjeru možemo uočiti da odgađanjem početka odgoja šteneta do petog, šestog mjeseca starosti, zapravo spontano i često nesvjesno stvaramo jako puno prilika za učenje i učvršćivanje neželjenih ponašanja, što ne bi trebao biti cilj.

Umjesto toga, odlučimo li odgoj šteneta počne onog trenutka kada je ono došlo u dom, to nam pruža priliku da štene od početka učimo ponašanjima koja su nam poželjna, ali isto tako i da svakodnevne situacije organiziramo na način da štene ne razvije neželjena ponašanja, koja bi potom, nakon par mjeseci, željeli mijenjali.

1. Štene me grize, je li to znak agresije?

Grizenje i hvatanje, najčešće ruku, ponašanja su s kojima su se susreli gotovo svi koji su imali prilike brinuti o štencima. Oni koji kroz takvo iskustvo prolaze prvi puta često budu zbunjeni takvim ponašanjima, ne znajući radili se o igri šteneta ili agresivnom ponašanju. Tom dojmu doprinosi i činjenica da ugrizi u toj dobi također mogu biti bolni (posebice za djecu) ali i  ostaviti tragove na koži. Bez obzira na to, najčešće se ne radi se o agresivnom ponašanju, već o ponašanju kojim štene istražuje svoj okoliš, ali i ulazi u interakciju s drugima (bilo psima ima ljudima).

Međutim to ne znači da je  štenetovo grizenje naših ruku i/ili nogu ponašanje koje trebamo podržavati ili čekati da se zaustavi samo od sebe – jer u tom slučaju vrlo vjerojatno će se nastaviti i u kasnijoj dobi. Umjesto toga, jasnim postavljanjem granica, koje isključuje bio kakav oblik grubosti, važno je štenetu poslat poruku da grizenje nije oblik igre ili način traženja pažnje. Također, važno je štenetu osigurati stalno dostupne igračke, kako bi potrebu za grizenjem moglo preusmjeriti na njih.

Ovdje valja napomenuti da i štene može iskazati agresivno ponašanje, međutim motivacija za takvo ponašanje je značajno različita od one za grizenje i hvatanje.  Štenci najčešće iskazuju agresivno ponašanja kada imaju potrebu zaštititi sebe, nešto svoje (poput hrane) ili kao reakciju na bolan podražaj. Ugrizu kao agresivnom obliku ponašanja najčešće prethodi: ukočenost i napetost tijela, pokušaj izbjegavanja i skrivanja, režanje, ali i niz drugih suptilnih signala.

U slučaju da kod šteneta opazite ovakva ponašanje, makar to bilo i samo jednom, trebali bi potražiti pomoć stručnjaka za ponašanje pasa, koji će pokušati ustanoviti što kod šteneta pokreće i motivira agresivno ponašanje, te predložiti vam plan rada i praktične korake za rad  na problemu.

2. Do kada će štene obavljati nuždu u stambenom prostoru?

Obavljanje nužde unutar stambenog prostora često je izvor frustracije cijele obitelji u kojoj štene živi, stoga i vrlo čest razlog za dolazak na savjetovanje. Uobičajeno nam je prag tolerancije za takvo ponašanje dug dva do tri tjedan boravka šteneta u našem domu, no nakon toga želimo da štene usvoji higijenske navike.

Stoga, ako je štene došlo u našu obitelj, potrebno je naoružati se strpljenjem, najviše zbog toga što određena ponašanja koja očekujemo da štene usvoji, popraćena su fazama rasta i razvoja.  Usvajanje higijenskih navika može se odužiti i do petog ili šestog mjeseca starosti, no pri tome važno je da je učestalost obavljanja nužde u stambenom prostoru sve manja, odnosno da je period između obavljanja nužde sve duži.

3. Smije li štene (ali i odrastao pas) spavati samnom u krevetu?

Hoćete li omogućiti psu, odnosno štenetu da spava s vama u krevetu ili na kauču, ovisi jedino o vama, odnosno o dogovoru unutar obitelji u kojoj pas živi. Iako postoje neke tvrdnje da psima takvo što ne bi trebali dopuštati zbog toga što će tada postati dominantni, ne postoji niti jedan (znanstveni) dokaz koji bi potkrijepio tvrdnju da se odnos između psa i čovjeka temelji na hijerarhijskoj strukturi.

Isto vrijedi i za neka druga, slična pravila poput onoga da pas ne smije prvi izaći kroz vrata izaći ili da ne smije hodati ispred vlasnika. Iako naučiti psa da čeka ispred vrata ili hoda pored nas, ima svoju praktičnu vrijednost u svakodnevnim situacijama, takva što nema nikakav utjecaj na to kako će pas nas doživjeti.

4. Može li štene biti samo kod kuće dok sam ja na poslu?

Jedno od najvažnijih stvari u odgoju i socijalno emocionalnom razvoju šteneta jest stjecanje osjećaja sigurnosti dok boravi sam kod kuće. Psi su društvene životinje, koje prema nama ljudima stvaraju osjećaj privrženost. To znači da štene u članu ili članovima svoje obitelji „vidi“ sigurno utočište (sigurnu bazu). Poteškoće mogu nastati kada štene prerano i predugo odvojimo od njegove sigurne baze, odnosno kada ga počinjemo ostavljati kod kuće samog dok ono još nije spremno za takvu situaciju. Još uvijek uobičajen je scenarije dolazak šteneta u dom nakon čega nekoliko dana (nekad samo vikend) provodimo s njime ,a potom nastavljamo s uobičajenom životnom rutinom. Najčešće to uključuje osamsatno radno vrijeme, a uzimajući u obzir odlazak do radnog mjesta i povratak, to može značiti da je štene samo kod kuće devet pa i više sati.

Stavljanje štene u takvu situaciju dobra je podloga za razvoj problema u ponašanju – tjeskobne zbog odvajanja, ali i teškoće prilikom usvajanja higijenskih navika, zbog toga što štene nama izbora nego obavljati nuždu u prostoru u kojem boravi.

Stoga, prije dolaska šteneta u dom, treba razmisliti koje nam mogućnosti stoje na raspolaganju tijekom prvih četiri do pet mjeseci, da bi štenetu osigurali društvo (društvo njemu poznatih osoba, plaćeno čuvanje, vođenje šteneta na posao i sl., neke su od opcija). Više o privikavanju šteneta na samoću možete pročitati i u ovom članku.

5. Kako mu objasniti da nešto ne smije?

Vrlo česta je situacija kada tijekom savjetovanja vlasnici opisuju kako psu uporno govore da nešto ne smije, a on baš to, zabranjeno, radi sve češće. U takvim situacijama skloni smo psima dodati  i epitete poput: „tvrdoglav“, „dominantan“, „neposlušan“, itd. No, o čemu se zapravo radi? Prije svega valjda istaknuti da nema jedinstven način kojim bi psu rekli da je nešto zabranjeno, odnosno da jednostavno ne želimo da to radi. Čak štoviše, u nekim situacijama, davanjem pažnje psu, samo ćemo učvrstiti i pojačati neželjeni obrazac ponašanje. Stoga, ako u trenutku kada štene počne skakati po nama, mi reagiramo na način da ga pogledamo a zatim mu počnemo govoriti „Ne“, „Prestani“, „Dolje“ i sl., zapravo nesvjesno potičemo štenetvo ponašanje, jer upravo je pažnja ono što u tom trenutku želi. Stoga, u takvoj situaciji puno je primjerenije ne dati pažnju.

Naravno, u nekim drugim životnim situacijama uskraćivanje naše pažnje neće imati nikakav utjecaj na ponašanje šteneta. Primjerice, ako tijekom šetnje poteže uzicu da bi došao do komada hrane koji je netko bacio, to što ćemo se truditi ne dati pažnju neće zaustaviti štene u potezanju. Za takve situacije puno je primjerenije podučiti štene ponašanju koje očekujemo od njega – u navedenoj situaciji to može biti da štene usmjeri pogled prema nama i hoda nastavi hodati pokraj nas.

Odgoj šteneta ponekad može predstavljati izazov. Smatrate li da bi vam za odgoj šteneta dobro došla stručna podrška, javite se za ON-LINE savjetovanje.