Problemi u ponašanju

Ona ponašanja pasa koja vlasniku, okolini, a i samom psu stvaraju probleme u normalnom suživotu ili ugrožavaju zdravlje i sigurnost nazivamo problematičnim ponašanjima. Važno je naglasiti kako postoji razlika u pristupu između učenja psa određenim ponašanjima (kao što su dolaženje na poziv, hodanje na opuštenom povocu, donošenje različitih predmeta...) i rješavanja problematičnih ponašanja.

Problematična ponašanja mogu nastati kao posljedica emocionalnog stanja psa, visoke razine stresa, nepovoljnog utjecaja okoline kojoj je pas izložen, učenja psa željenim ponašanjima uz upotrebu prisile, boli ili nekoga drugoga zdravstvenog poremećaja.

Slučajevi problematičnih ponašanja zahtijevaju punu pozornost i individualan pristup vlasniku i njegovu psu. U nekim slučajevima, nakon određenog broja održanih individualnih termina, vlasniku može biti predložen nastavak rada u grupama (od dva do četiri polaznika), a čiji je sadržaj osmišljen s ciljem rješavanja pojedinog problema u ponašanju.

Stručna pomoć prilikom rješavanja problematičnih ponašanja namijenjena je vlasnicima čiji psi iskazuju ponašanja ili stanja poput:

-agresivnosti
-preplašenosti
-senzibilnosti (osjetljivosti) na podražaje
-učestalog lajanja
-destruktivnog ponašanja (uništavanja)

-obavljanja nužde u prostoru
-hiperaktivnosti
-sklonosti uzbuđenju i euforiji (primjerice u društvu drugih pasa)
-učestalog lizanja ili grizenja dijelova tijela (primjerice šape ili genitalija)
-lovljenja svega što se kreće (primjerice biciklista, džogera)

Tijekom rada sa psima problematičnog ponašanja koristimo se isključivo nenasilnim tehnikama i sveobuhvatnim pristupom koji uzima u obzir sve čimbenike koji utječu na ponašanje psa (emocionalno stanje, rana iskustva, okolina, odnos s vlasnikom, zdravlje, prehrana).
Katkad je na početku rada potrebno obaviti specijalistički veterinarski pregled kako bi se otklonila mogućnost da zdravstveni poremećaj uzrokuje problematično ponašanje, a tijekom rehabilitacije surađujemo i s terapeutima iz drugih područja.

Prilikom rješavanja problema u ponašanju, prvi je korak zakazivanje konzultacijskoga termina.

Lokacija:
Grad Zagreb.