Stručna pomoć prilikom rješavanja problematičnih ponašanja pasa

Rješavanje problema u ponašanju pasa timski je rad u kojem sudjeluje vlasnik i savjetnici za ponašanje pasa, a po potrebi i veterinari i drugi terapeuti. Konačni uspjeh, vidljiv kao promjena u ponašanju psa, moguć je jedino uz maksimalan angažman i trud svih koji sudjeluju u samom procesu, a adekvatan odabir osobe od koje se traži stručna pomoć prvi je u nizu koraka na putu prema kvalitetnijem i sretnijem zajedničkom suživotu vas i vašeg ljubimca.

Važno je naglasiti kako postoji razlika između učenja psa određenim ponašanjima, kao što su dolaženje na poziv, hodanje na opuštenom povocu, donošenje različitih predmeta, i rješavanja problematičnih ponašanja poput agresije, uništavanja, uriniranja u zatvorenom prostoru, pretjerana lajanja i drugog.

Sukladno tomu postoji i razlika u potrebnim kvalifikacijama i razini znanja između osoba koje vode tečajeve poslušnosti (voditelji tečaja, instruktori) i osoba koje se bave savjetovanjem prilikom rješavanja problematičnih ponašanja pasa (savjetnici za ponašanje pasa).

Osnovni cilj prilikom rada sa psima problematičnog ponašanja jest pronaći uzrok takvomu ponašanju, odnosno odgonetnuti zašto se pas ponaša na određen način u nekoj situaciji ili pod određenim okolnostima.

Prije konačnog zaključka i davanja konkretnih savjeta za rješavanje problema potrebno je uzeti u obzir niz pojedinosti kao što su uvjeti i (ne)stečena iskustava tijekom prvih nekoliko tjedana života psa, odnos između vlasnika (ili cijele obitelji) i psa, reakcije vlasnika prije, za vrijeme i nakon određenog ponašanja, vrsta i trajanja dnevnih aktivnosti psa, vrsta prehrane, zdravstveno stanja psa, kao i sve ostalo što utječe na ponašanje ljubimaca.

Zbog navedenih razloga rješavanje problema u ponašanju pasa zahtijeva isključivo individualan pristup vlasniku i njegovu ljubimcu.

Kada tražite stručnu pomoć, izaberite osobu koja posjeduje sljedeće preduvjete:

  • Završeno školovanje u području ponašanja životinja (pasa), a u radu upotreba isključivo pozitivnih metoda i novih spoznaja – pozitivan i sveobuhvatan pristup utemeljen na znanstvenim spoznajama daleko je učinkovitiji od tradicionalnog, koji se temelji na netočnim pretpostavkama o ponašanju pasa (dominacija, alfa-status i sl.) te na uporabi nasilnih i grubih tehnika kao što su korekcije (kažnjavanje), okretanje psa na leđa, hvatanje psa za vrat i slično, a koje vrlo često dovode do još većih problema i narušavaju odnos između psa i vlasnika.
  • Želi upoznati vas i vašeg ljubimca prije nego što donese ikakav zaključak – kao što nijedan veterinar prije pregleda vašeg ljubimca ne može zaključiti od čega boluje, isto tako nitko ne bi trebao donositi zaključke o problematičnom ponašanju psa prije nego što vidi kako se on ponaša, upozna obitelj s kojom pas živi i prikupi dovoljno informacija tijekom razgovora o problemu (konzultacija). Kvalitetne konzultacije traju između dva i pol i tri sata.
  • Odnosi se s ljubavlju i poštovanjem prema psima – iako bi ovo trebao biti osnovni preduvjet za ovaj posao, katkad nije tako. Osoba koja ne iskazuje empatiju prema psima ni brigu za njihove potrebe i osjećaje, već pse smatra bićima bez razuma koja se ponašaju vodeći se samo svojim nagonima zapravo je osoba koja ima jako malo znanja o psima, stoga teško da vam može pružiti kvalitetnu pomoć prilikom rješavanja problema s vašim ljubimcem.
  • NE jamči i ne obećaje da će se ponašanje vašeg ljubimca promijeniti – razlog za ovo vrlo je jednostavan: psi su živa bića i nitko, bez obzira na znanje i iskustvo, ne može biti apsolutno siguran kako će se drugo živo biće ponašati pod određenim okolnostima. Nadalje, ako vam netko da savjet kako da riješite problem, kako ta osoba može biti sigurna da ćete vi taj savjet prihvatiti i slijediti ga?
  • NE savjetuje pohađanje tečaja poslušnosti za vašeg psa – problematična ponašanja nisu posljedica neodgoja i „neposluha”, već najčešće emocionalnog stanja psa, visoke razine stresa, okoline kojom je pas okružen, boli ili nekoga drugog zdravstvenog poremećaja. Mnogi psi tijekom šetnje savršeno „slušaju” svoje vlasnike, ali kad ostanu sami kod kuće, uništavaju sve do čega dođu. Ima i pasa koji su „neposlušni”, no bez obzira na to prijateljski su raspoloženi prema drugim psima, ne laju kad ostanu sami i ne reže kada vlasnik prilazi njihovoj zdjelici s hranom.
  • NE upotrebljava različita pomagala koja psima nanose nelagodu i bol – bez obzira na „težinu” problematičnog ponašanja, ne postoji razlog i isprika za nanošenje boli i neugode psima. Sprave poput zateznih ogrlica (davilica), bodljikavih ogrlica i elektrošok-ogrlica u bilo čijim rukama ostavljaju štetne posljedice na zdravlje psa (kralježnicu, štitnjaču, srce), kao i neželjene posljedice na ponašanje psa. Osim navedenog, njihova je uporaba u Republici Hrvatskoj zabranjena Zakonom o zaštiti životinja, čl. 4. st. 2. toč.7.: “Zabranjeno je koristiti tehničke uređaje, pomoćna sredstva ili naprave kojima se u obliku kazne utječe na ponašanje životinja, uključujući bodljikave ogrlice ili sredstva za dresuru koja uključuju upotrebu električne struje ili kemijskih tvari, osim pri dresuri službenih pasa.”